Skip to main content
photo-1536821824982-ee7e97e7807d-7319b9fa Wetgeving | Cadran

Wetgeving

In deze module wordt aandacht besteed aan de uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de bekwaamheidscursus, tevens zal het doel van de scholing worden verduidelijkt.

In de Nederlandse gezondheidszorg wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de kwaliteit van de zorgverlening, onder meer door wet- en regelgeving op dat gebied.

De wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en de Kwaliteitswet zorginstellingen zijn goede voorbeelden van wetten die verantwoordelijkheden regelen, maar de uitwerking aan de betrokkenen overlaten.

Met ingang van 1 december 1997 is de Wet BIG in werking getreden (Beroepen in de individuele gezondheids zorg). Deze wet richt zich op de individuele beroepsbeoefenaren. Tot deze datum gold de wet uitoefening geneeskunst, daterend uit 1865. De kwaliteitswet richt zich op zorginstellingen.

Alle handelingen die beroepsbeoefenaren in hun werk uitvoeren moeten op zorgvuldige wijze worden verricht, zo eist de Wet BIG, dit geldt zeker bij risicovolle handelingen. De termen bevoegd en bekwaam zijn sleutelwoorden binnen de regeling van risicovolle- en voorbehouden handelingen en zal dan ook uitgebreid worden besproken in deze module. Verder wordt aandacht besteed aan de specifieke aspecten m.b.t. het traject opdrachtgever naar opdrachtnemer binnen de zorgcentra.

De daarbij behorende afspraken van de eigen instelling m.b.t. handelingsbevoegdheid en raamovereenkomst worden hierin meegenomen.

In hoofdstuk 1 van deze module worden vanuit de algemene doelstelling leerdoelen geformuleerd die zijn gericht op de theoretische achtergronden van de wet- en regelgeving in algemene zin en specifieke aspecten van zorgcentra.

In hoofdstuk 2 komt module-organisatie aan bod en de plaats van deze module in de totale scholing ver pleegtechnische vaardigheden. U zult tevens aantreffen wat er van u aan studie-activiteiten wordt verwacht.

In hoofdstuk 3 wordt enige theoretische achtergrond informatie gegeven.

In hoofdstuk 4 worden enkele casussen besproken.

In de Reader bevinden zich enkele algemene artikelen en de specifieke afspraken van de eigen zorginstelling.

Contactgegevens

Cadran
Blazoen 14
5081 PT Hilvarenbeek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. +31 625064446