Wondzorg

In deze module wordt aandacht besteed aan het aanleggen van verbanden met de daarbij behorende algemene interventies, decubitus preventie, algemene handelingen t.a.v. wondverzorging. Als laatste zal de wondverzorging decubitus stadium 1 t/m 4 worden behandeld.
Het aanleggen van verschillende soorten verbanden is een veelvuldig voorkomende handeling binnen de gezondheidszorg. Verzorgenden en verpleegkundigen hebben veelal dagelijks te maken met een diversiteit aan verbandmaterialen en hun daarbij behorende doel. Wondverzorging en het aanleggen van verbanden is dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naarmate de leeftijd van een bewoner of patiĆ«nt toeneemt, zal de huid aan meer risico onderhevig zijn. Bij de veroudering van de huid spelen zowel endogene als exogene invloeden een rol. De ouder wordende huid is kwetsbaarder en er zullen dan ook eerder problemen kunnen ontstaan in de vorm van decubitus. Voor de verzorgende en verpleegkundige is een belangrijke rol weggelegd met betrekking tot preventie t.a.v. het ontstaan van allerlei wonden. Als preventie niet afdoende werkt is de deskundigheid van de verzorgende en/of verpleegkundige van zeer groot belang bij de verzorging van bewoners met verschillende wonden. De behandeling van decubitus valt onder het domein van de verpleegkundige en ziekenverzorgende.

Voor het aanleren van de vaardigheden zijn de protocollen uit de eigen instelling als uitgangspunt genomen.

In hoofdstuk 1 van deze module worden vanuit de algemene doelstelling leerdoelen geformuleerd die zijn gericht op het verpleegtechnisch handelen en op de theoretische achtergronden van deze vaardigheden.

In hoofdstuk 2 komt module-organisatie aan bod en de plaats van deze module in de totale scholing ver pleegtechnische vaardigheden. U zult tevens aantreffen wat er van u aan studie-activiteiten wordt verwacht.

.In hoofdstuk 3 wordt in het kort enige theoretische achtergrond informatie gegeven m.b.t. de vaardig he(i)d(en).

In hoofdstuk 4 komen de vaardigheidsprotocollen die betrekking hebben op de verpleegtechnische vaardigheden aan de orde en wordt aandacht besteedt aan het hoe en waarom van de vaardigheid.

In hoofdstuk 5 vindt u een observatie lijst waarmee stapsgewijs de uitvoering van de vaardigheid kan worden geobserveerd en beoordeeld.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

  • Cadran
  • Blazoen 14
  • 5081 PT Hilvarenbeek
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tel. +31 625064446
Copyright © cadran.org | Website gerealiseerd door: 
Van Laarhoven Websites